initiatief

Missie

Een grensverleggend fietsproject met een transformerend effect voor het leven!

“Binnen de perken zijn de mogelijkheden
even onbeperkt als daarbuiten”

J.A. Deelder

Van ziek naar zin

Het leven met een chronische aandoening en chronische pijn kan je volledig in beslag nemen. Pijn en ongemak, ziekenhuis in en uit voor onderzoek of behandeling, de strijd met instanties voor hulp (middelen) of ondersteuning, training om spierkracht en conditie een beetje op peil te houden, enz. Het biedt soms weinig ruimte meer om nieuwe uitdagingen aan te gaan, omdat de dag doorkomen al een klus is. Het leven is dan overleven geworden. Echter, een nieuwe uitdaging of richting zoeken kan alles ook in een ander perspectief zetten: één die kracht geeft en nieuwe energie! Het kan je terugbrengen naar de persoon die je van nature bent, je bent immers méér dan je chronische klachten.

Fietsen en in beweging komen, zijn goed voor lichaam en geest. Met fietsen zorg je voor een goede doorbloeding en maak je zelf endorfine aan; de natuurlijke pijnstiller én het gelukhormoon. Iedereen kan fietsen (eventueel met trapondersteuning of op een tandem), je hoeft er niet voor naar de sportschool en je kunt fietsen op elk gewenst moment. M.b.v. een revalidatieprogramma heb je misschien je grenzen leren herkennen en bewaken, een goede basis. Maar het is geweldig om te ervaren dat je die grenzen ook kunt verleggen, met inachtneming van de beperkingen die er zijn. Want je kunt méér dan je denkt!

 

Stuurkracht

Mijn eigen ervaringen hebben geleid tot het ontwikkelen van Stuurkracht: het fietsproject waarbij het om de reis gaat, in plaats van om de race.

Stuurkracht biedt de mogelijkheid om, gedurende het seizoen, bijna maandelijks op te stappen tijdens een fietsdag, een fietsweekend of (wanneer deelnemers daar klaar voor zijn) een stevige fiets-trektocht van een week door Europa.

 

Door in groepsverband te fietsen, motiveer je elkaar en is er de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen. Tijdens de Stuurkracht-ritten verken je jouw mogelijkheden, ontmoet je gemotiveerde mede-fietsers en verleg je grenzen. Vanwege het langdurige karakter van Stuurkracht, wordt een duurzame gezondheidsverandering gerealiseerd.

 

Stuurkracht draagt bij aan het herwinnen van vertrouwen in eigen lijf en aan de mentale veerkracht van deelnemers. Doordat de focus van ziekte naar welzijn & zingeving wordt verlegd, ontwikkel je de kracht om -weer- regie over eigen leven te nemen.

 

De doelstelling van Stuurkracht is:

·       Grenzen verleggen door middel van fietsen
·       Vertrouwen in eigen lijf en mentale veerkracht herwinnen
·       Focus verleggen van ziekte naar welzijn & zingeving
·       Regie nemen over je eigen leven

bordje
Fietsen heeft mij een positieve energy boost gegeven! Die ervaring wil ik graag met anderen delen.
Uiteindelijk is het een grensverleggende trip geworden, waardoor ik meer zelfvertrouwen in m’n eigen lichaam heb gekregen. En niet te vergeten, het was vooral ook erg gezellig!
horizon