initiatief

Missie

Een grensverleggend fietsproject met een transformerend effect voor het leven!

“Binnen de perken zijn de mogelijkheden
even onbeperkt als daarbuiten”

J.A. Deelder

Van ziek naar zin

Leven met een chronische aandoening of beperking kan je volledig in beslag nemen. Pijn en ongemak, ziekenhuis in en uit voor onderzoek of behandeling, training om spierkracht en conditie op peil te houden, enz. Het biedt soms weinig ruimte meer om nieuwe uitdagingen aan te gaan, omdat de dag doorkomen al een klus is. Het leven is dan overleven geworden. Een nieuwe uitdaging zoeken kan alles in een ander perspectief zetten; één die kracht en nieuwe energie geeft! Het kan je terugbrengen naar de persoon die je van nature bent, je bent immers méér dan je chronische klachten.

Fietsen is goed voor lichaam en geest. De beweging zorgt voor een goede doorbloeding, het is goed voor je conditie en je maakt zelf endorfine aan; de natuurlijke pijnstiller én het gelukhormoon. Iedereen kan fietsen – met of zonder trapondersteuning- , je hoeft er niet voor naar de sportschool en je kunt fietsen op elk gewenst moment. Met inachtneming van de beperkingen die er zijn, kun je vaak méér dan je denkt!

 

Stuurkracht

Mijn eigen en andere ervaringen hebben geleid tot het ontwikkelen van Stuurkracht: het fietsproject waarbij het niet om de race, maar om de reis gaat!

Stuurkracht trekt langdurig met mensen op. Wij bieden een jaarprogramma aan met, van maart tot oktober, fietsactiviteiten op elk niveau. Deelnemers zijn welkom om op te stappen en mee te fietsen tijdens een fietsdag, een fietsweekend of een meerdaagse fiets-trektocht.

 

Door in groepsverband te fietsen, motiveer je elkaar en is er de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen. Tijdens de Stuurkracht-ritten verken je jouw mogelijkheden, ontmoet je gemotiveerde mede-fietsers en verleg je als vanzelf grenzen. De ervaring heeft geleerd dat Stuurkracht een duurzaam effect heeft op gezondheid en welzijn. 

 

Stuurkracht draagt bij aan het herwinnen van vertrouwen in eigen lijf en aan de mentale veerkracht van deelnemers. Doordat de focus van ziekte naar welzijn & zingeving wordt verlegd, ontwikkel je de kracht om -weer- regie over eigen leven te nemen.

 

De doelstelling van Stuurkracht is:

  • Vertrouwen in eigen lijf en mentale veerkracht herwinnen
  • Focus verleggen van ziekte naar welzijn & zingeving
  • Grenzen verleggen door middel van fietsen
  • Regie nemen over je eigen leven
bordje
Fietsen heeft mij een positieve energy boost gegeven! Die ervaring wil ik graag met anderen delen.
Uiteindelijk is het een grensverleggende trip geworden, waardoor ik meer zelfvertrouwen in m’n eigen lichaam heb gekregen. En niet te vergeten, het was vooral ook erg gezellig!
horizon